oleh Nimoiz T.Y

“Bagus puisi ini. Tapi sayang cuma siar di Facebook sendiri. Kalau sudah siar di Facebook, sudah tidak boleh hantar ke akhbar atau majalah. Sayanglah. Kalau tersiar di akhbar atau majalah, dapat juga honorarium.”

“Seronok tonton video pembelajaran cikgu di Facebook. Tapi rugilah hanya letak di Facebook. Kalau letak di Youtube dapat juga bayaran kalau sudah sampai tahap tertentu.”

“Gaya penulisan tuan menarik. Tapi sayanglah cuma menulis di Facebook. Kalau set only me kemudian kumpul jual ebook ada juga hasil.”

Kawan,

Memang betul, ada hal-hal tertentu kita boleh buat duit. Namun, tidak semua orang buat begitu sebab duit.

Terima kasih kepada cikgu yang banyak bagi tutorial buat itu ini di Facebook tanpa sebarang bayaran. Semuanya percuma. Ada juga yang berkongsi penulisan yang bagus di Facebook. Dan ya, penulisan itu bagus. Percuma tidak perlu dibayar pun.

Mereka ikhlas berkongsi sesuatu tanpa mengharapkan apa-apa pulangan. Cukuplah mendapat redha Allah tanpa sebarang balasan daripada manusia. Sudah tentu, adalah ganjaran pahala di sisi-Nya.

Tentang ikhlas tak ikhlas, siapa kita nak membuat penilaian?

Oh ya, ada juga yang buat sesuatu untuk sebab tertentu. Misalnya menulis di Facebook. Kemudian kumpul dijadikan buku. Jual.

Ya ini, jangan pula kita kecam.

“Ingat ikhlas. Rupanya nak duit.”

“Ingatkan ikhlas. Rupanya nak tarik subsribes Youtube.”

“Ingatkan ikhlas. Rupa-rupanya bahagian akhir ada jual sesuatu.”

Tidak mengapalah. Yang kita dengki kenapa?

Ini semua strategi.